БИО УРНА С ДИВ КЕСТЕН

Кестенът със сигурност ще Ви надживее.

Кестенът достига височина от 30 до 40 м с красива шатровидна корона. Напролет  се развива доста по-късно от останалите дървета, затова често се смята, че е загинал от студовете. Това при нас е почти невъзможно, защото той издържа температури до минус 40 градуса. Цъфти през юни и юли, едрите съцветия-свещи са събрани на китки в края на клонките му. Те имат силен аромат и дават много нектар за пчелите.

В България кестенът се среща из цялата страна, като диворастящо и декоративно растение. В ареала на разпространение на дивия кестен, климатът не трябва да е прекалено горещ.

За доброто развитие на дивия кестен от значение е избора на място, където ще се засади. Кесетните имат нужда от голяма площ заради голямата им корона. Обичат светлина, но мястото трябва да е защитено от силен вятър. Дървото расте добре на черна или глинеста почва с добавена вар. Ако почвата е глинеста се добавя пясък при засаждането. А, ако почвата е песъчлива е препоръчително да се добави малко глина, което ще предотврати прекомерното сушене.

За малките кесетни грижата се състои в често поливане, съчетано с плитно разкопаване на почвата, което е предпазва дървото от плевели и корените ще получат кислород.